2005-04-08 11:29Pressmeddelande

Västerviks kommun granskad: Skattesänkning på 700 kronor i månaden möjlig

Skattebetalarnas förening har gjort en granskning av Västerviks kommuns budget. Den rapport som presenteras under fredagen visar att kommunalskatten skulle kunna sänkas med 3 kronor. För en normalinkomsttagare innebär det ungefär 700 kronor mer i plånboken varje månad, utan att det som vi normalt förknippar med ”välfärden” behöver förändras.

– Med denna undersökning vill vi utmana föreställningen om att kommunalskatterna inte går att sänka. Det som avgör är den politiska viljan att pröva nya lösningar och prioritera bland kommunens verksamheter, säger Robert Gidehag VD för Skattebetalarnas förening.

Skattebetalarnas förening har låtit en särskild utredare gå igenom utgifterna i de kommunala verksamheterna i Kalmar. Undersökningen baseras på uppgifter från bland annat Statistiska Centralbyrån och Kommunförbundet.

Västervik har redan idag har styckkostnader som på flera områden ligger under genomsnittet. Om Västervik kunde sänka kostnaderna till genomsnittsnivån för Sveriges medelstora städer på samtliga områden skulle man spara sammanlagt över 20 miljoner, vilket motsvarar en skattesänkning för en heltidsarbetande normalinkomsttagare med 1149 kronor per år. Genom att matcha ”15:e bästa” kommun i Sverige skulle Västerviks kommun kunna sänka skatten med 3 kronor och 26 öre, motsvarande en skattesänkning på 8 385 kronor per år, d v s ungefär 700 kronor i månaden.

– Det går att effektivisera utan att kvaliteten sänks. När vi jämför till exempel personaltäthet och resultat i skolan med kostnaderna är det svårt att hitta några samband. Många kostnadsmedvetna kommuner har nöjda brukare och goda skolresultat. Detta är en fråga om ledarskap, konstaterar Robert Gidehag.


Ännu större skattesänkningar möjliga i andra kommuner i länet
Avsevärda skattesänkningar är möjliga även i övriga länet. Totalt kan skatterna för de olika kommunerna sänkas med upp till 3,60 kronor om de blev lika effektiva som snittet i sin kommungrupp. Det motsvarar ungefär 750 kronor i månaden för en normalinkomsttagare. Den möjliga skattesänkningen i respektive kommun ser ut enligt följande:


Borgholm – 0,82
Emmaboda – 0,56
Hultsfred – 1,47
Högsby – 2,25
Kalmar – 0,10
Mönsterås – 0,88
Mörbylånga – 2,25
Nybro – 0,04
Oskarshamn – 3,61
Torsås – 3,61
Vimmerby – 0,07
Västervik – 0,45Hela rapporten ”Västerviks kommun – Tre kronor lägre skatt är möjligt” kan hämtas via
http://www.skattebetalarna.se/Main.aspx?ObjectID=9205


Bild av Robert Gidehag kan hämtas från http://www.skattebetalarna.se/Main.aspx?ObjectID=4204


För mer information kontakta:
Torsten Svenonius, informationschef
070-29 28 204


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult