2011-04-13 10:40Pressmeddelande

Vårbudget 2011: Regeringen missar chansen att ta bort den skadliga värnskatten

Skattebetalarnas Förening anser att det är bra att regeringen fortsätter att sänka skatterna för vanliga löntagare. En genomsnittlig barnfamilj betalar via moms, arbetsgivaravgift och inkomstskatt fortfarande över hälften av sin inkomst i skatt. För en normal familj är skatten den klart största utgiften, större än mat, bostad och kläder tillsammans. Därför är det bra att skatten blir lite rimligare för alla.

Tyvärr konstaterar vi också att regeringen fortfarande är rädd för att genomföra några skattesänkningar som kan ses som riktade mot ”de rika”, även när det vore samhällsekonomiskt bra. Det handlar i första hand om att man fortsätter att ducka i värnskattefrågan.

Regeringen borde kunna binda upp åtminstone en miljard om året under mandatperioden för att ta bort denna skadliga skatt, som direkt strider mot den stora blocköverskridande skattereformen. Istället fortsätter regeringen att prioritera avbetalningar på den redan internationellt sett låga statsskulden.

– Värnskatten ger världsrekordhöga marginalskatter i utbyte mot bara tre promille av skatteintäkterna. Dessutom strider den mot ambitionen med den stora skattereformen, att inkomstskatten aldrig ska ta mer än hälften av människors löner. Därför borde regeringen våga ta tag i frågan, kommenterar Skattebetalarnas Förenings vd Robert Gidehag. 


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult