2021-01-19 08:21Pressmeddelande

Välfärdsslöseri solklar vinnare i Årets värsta slöseri 2020

Årets värsta slöseri har korats och för år 2020 gick den osmickrande utmärkelsen till väldfärdsslöseriet. Fusk och slarv i välfärden kostar skattebetalarna åtminstone 18 miljarder kronor per år. Det är Slöseriombudsmannen, SlösO, som arrangerar den årliga omröstningen om slöseri med skattemedel. I årets omröstning har över 14 tusen röster kommit in och vinnaren var solklar.

Sedan år 2014 har tävlingen Årets värsta slöseri arrangerats av SlösO. Allmänheten har kunnat rösta bland tio nominerade slöserier. Bland de nominerade kan nämnas Malmö kommuns ljudidentitet, där bland annat tystnaden på bibliotek har spelats in till en kostnad om en halv miljon kronor. Timrå kommun representerades i tävlingen genom sitt nästan 25 år långa misslyckade försök att sälja kommunens vatten. Inte en liter vatten har sålts och för skattebetalarna blev kostnaden en kvarts miljon kronor.

Totalt har över 14 tusen röster kommit in i årets tävling och resultatet var tydligt. Vinnaren blev slöseriet i välfärden, där fusk och slarv har kostat skattebetalarna åtminstone 18 miljarder per år.

- Människor har fått nog av fusk och slarv i välfärden, konstaterar Josefin Utas, SlösO.

Totalt har över 14 tusen röster kommit in till tävlingen och resultatet var tydligt. Malmös ljudidentitet, som kom på andra plats, fick inte ens ihop hälften så många röster som vinnaren. 

- Jag tror det handlar om att det rör så stora summor. Men även att folk provoceras av att skattepengarna, som är tänkta att gå till något viktigt, istället försvinner i fusk och slarv. Det ska inte kunna ske, säger Josefin Utas om varför välfärdsfusket tog hem titeln årets värsta slöseri.

Samtliga bidrag finns listade på Skattebetalarnas hemsida:https://skattebetalarna.se/valfardsfusket-blev-arets-varsta-sloseri-2020/

 

 


Om Skattebetalarna

Slöseriombudsmannen granskar hur våra skattepengar används och uppmärksammar nya exempel på slöseri nästan varje dag. SlösO syns ofta i media och ställer makthavare till svars och har idag över 100 000 följare på Facebook.Vill du tipsa SlösO?Maila till sloso@skattebetalarna.se