2024-02-07 05:00Pressmeddelande

Terrorbistånd blev Årets värsta slöseri 2023

Årets värsta slöseri 2023Årets värsta slöseri 2023

Årets värsta slöseri 2023 har korats. ”Vinnare” i den oattraktiva tävlingen blev Vänsterpartiets biståndsorganisation Vänsterns internationella forum, VIF, för att ha donerat pengar till projekt med kopplingar till terrorism.

Tio skatteslöserier har nominerats i tävlingen Årets värsta slöseri 2023 och allmänheten har fått rösta fram vilket som var det allra värsta. Totalt har fler än 15 000 röster kommit in och hela 40 procent röstade på vinnarkandidaten, VIF, som under flera års tid har donerat Sida-pengar till projekt med kopplingar till terrorism.

Det aktuella projektet bestod av en ungdomsplattform med ungdomar från tre palestinska partier: PPP, FIDA och DFLP. Ambitionen var att stärka unga kvinnor och mänskliga rättigheter. DFLP har dock gått ut med att deras organisation i Gaza deltog vid terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023.

- Det är illa nog när biståndspengar går till fel saker. I det här fallet har pengarna gått till projekt med kopplingar till terrorister. Det är en stor skandal, säger Philip Syrén som är Slöseriombudsmannen, SlösO.

Sedan år 2014 har tävlingen Årets värsta slöseri arrangerats av SlösO som är en institution under Skattebetalarnas Förening. Allmänheten har bjudits in till att rösta bland ett antal nominerade slöserier för att utse det allra värsta. Bland de tio nominerade i årets upplaga av tävlingen kan nämnas myndighetspoddar som kostat miljoner, ett badhus för mer än en miljard och ett sjukhus som kostade 370 miljoner trots att det aldrig byggdes. Allt har betalats med skattebetalarnas pengar.

- Det är hoppingivande att så många engagerar sig och röstar i tävlingen. Det visar att acceptansen för slöseri är låg bland allmänheten, säger Philip Syrén, SlösO.

Läs mer om SlösO på https://skattebetalarna.se/sloseriombudsmannen/


Om Skattebetalarna

Slöseriombudsmannen, SlösO, granskar hur skattepengar används och synliggör slöseri med skattebetalarnas pengar. SlösO är en del av Skattebetalarnas Förening.


Kontaktpersoner

Per Lindgren
Kommunikationschef
Per Lindgren
Philip Syrén
Slöseriombudsmannen
Philip Syrén