2008-07-10 12:31Pressmeddelande

Stor besparingspotential i landstingen


Totalt skulle de svenska landstingen genom effektiviseringar och prioriteringar kunna minska sina kostnader med över 20 miljarder kronor. Det framgår av en färsk rapport som Skattebetalarnas Förening släppte torsdagen den 7 juli. Rapporten "Mer vård för varje skattekrona" presenterades under seminariet "Mer vård för varje skattekrona" i Almedalen. Seminariet drog fullt hus och stod sig därmed väl i den hårda konkurrensen under politikerveckan.

Tre goda exempel från vårdens värld satt med i panelen och berättade hur de lyckas effektivisera sina verksamheter utan att kvaliteten försämras.

- ­För att uppnå framgång är det viktigt med en lärande organisation, där individer, grupper och hela organisationen ständigt lär, utvecklas och förnyas. Det är också viktigt att man för en öppen dialog och visar respekt för att andra tycker olika, sade Monica Palmö, folktandvårdschef på Gotland.

- Det är viktigt att personalen är lojal mot uppgiften, eftersom man då får medarbetare som vågar säga ifrån, sade Thomas Eriksson, vd för Redakliniken - en klinik för psykiskt sjuka - i Linköping.

- Ingen vill vara sämre än någon annan så för varje mätning blir vi lite bättre. Under våra kontinuerliga möten med kollegor från hela koncernen går vi igenom vad vi lyckats och misslyckats med. Oftast lär man sig mer av misstagen, sade Ing-Marie Ekström, verksamhetschef för Brynäs hälsocentral i Gävle, som drivs av Carema.

- Det finns stor potential som kan realiseras om fler än dem vi lyssnade till i dag släpper loss med sin kreativitet inom den offentliga sektorn, kommenterade Robert Gidehag, vd för Skattebetalarnas Förening.

I panelen medverkade också Christer Jonsson, erfaren landstingspolitiker och gruppledare för centern i Sveriges Kommuner och landstings sjukvårdsdelegation.

- Det finns besparingspotential i vården, det visar inte minst Sveriges Kommuners och landstings egna jämförelser. Det är viktigt med hög kvalitet och en kostnadseffektiv verksamhet, men inte för att sänka skatten, utan för att klara åldersboomen i framtiden, sade han.

Benchmarking - att lära av varandra - är ett väl beprövat framgångsrecept för att uppnå hög effektivitet och god vård.

- Men landstingspolitikerna måste också ta sitt ansvar och prioritera bättre. Våga säga nej till sådant som inte är kärnverksamhet, konstaterar Nils Bohlin, chefekonom för Skattebetalarnas Förening, som förutom Robert Gidehag är författaren till rapporten "Mer vård för varje skattekrona".

Rapporten kan hämtas på www.skattebetalarna.se/rapporter

Bilder kan hämtas på

För mer information kontakta

Antina-Maria Hessel, presschef, 0733-144268

Torsten Svenonius, informationschef, 070-29 29204


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult