2008-11-24 12:24Pressmeddelande

Staten förlorar 10 miljoner i skatteintäkter

I helgen meddelande Lars G Nordström att han avstår sin ersättning om 900 000 kronor i månaden. Detta innebär att den offentliga sektorns skatteinkomster minskar med lågt räknat 10 miljoner kronor på ett år. Pengar som exempelvis hade räckt för att betala ersättning åt 30 arbetslösa med maximal a-kassa ett år.

- Självklart är det här kuriosa i sammanhanget, men det belyser ändå ett faktum som nästan aldrig uppmärksammas när höga ersättningar diskuteras, nämligen att två av tre kronor av dessa löner går i skatt, säger Robert Gidehag, vd för Skattebetalarnas Förening. Detta föranleder frågan vem som egentligen är girig, staten eller direktörerna, säger han vidare.

I botten finns här en större fråga, nämligen varför vi i Sverige har så svårt att acceptera att någon blir rik på arbete. Ingen reagerar på att Zlatan tjänar pengar som får direktörslöner att framstå som fickpengar eller när musikbranschens stora artister blir förmögna. Lottomiljoner eller andra tursamma hyllas som hjältar i kvällstidningarna. Men så fort någon blir rik på arbete väcker det en het debatt och misstycke. Så starkt att en direktör nu självmant väljer att jobba gratis.

- Jag tycker att det är stötande att vi har en klappjakt på människor med höga löner, säger Robert Gidehag. Visst kan de finnas viktiga ägarfrågor att se över och alla avtal är säkert inte juste förhandlade - men det vi nu ser är ett utslag av den svenska avundsjukan. Det är detta tänkande som gett oss ett av världens mest progressiva skattesystem och en tidigare fastighetsbeskattning som drev pensionärer i dyra hus från sina hem.

Bild på Robert Gidehag kan hämtas här

www.skattebetalarna.se/robertgidehag

För ytterligare information kontakta Antina-Maria Hessel, presschef, 0733-144268.

____________________________________________________________________________

Skattebetalarnas Förening är en ideell, partipolitiskt obunden organisation med hundratusen medlemmar. Vi verkar för god hushållning med skattemedel, låga och synliga skatter samt ökad rättsäkerhet för skattskyldiga. Mer information om Skattebetalarnas Förening hittas på www.skattebetalarna.se.


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult