2010-05-14 08:00Pressmeddelande

Smedjebacken har fått störst avdrag i Dalarna

De senaste åren har skatterna sänkts, särskilt skatten på arbete. Den genomsnittlige heltidsarbetande i Dalarnas län har totalt fått cirka 21 650 kronor extra efter skatt om året på grund av jobbskatteavdraget. I en ny rapport kartläggs effekterna på invånarna i Dalarnas kommuner:

  • Totalt har de boende i Dalarna fått skatten sänkt med 2,3 miljarder kronor tack vare jobbskatteavdraget.
  • Smedjebacken har det genomsnittligt högsta jobbskatteavdraget per löntagare i länet, medan Älvdalen har det lägsta.
  • De kommuner som använt ROT- och HUS-avdragen mest är Älvdalen och Gagnef, medan Orsa och Säter använder avdragen minst.
  • För en familj i Dalarna med två personer som båda tjänar som den genomsnittlige heltidsarbetaren i länet (c:a 26 400 kronor) skulle ett borttaget jobbskatteavdrag betyda ett inkomstbortfall på 43 300 kronor efter skatt, motsvarande 65 000 kronor innan skatt.
  • 61 procent av jobbskatteavdraget har gått till personer med en förvärvsinkomst under 26 400 kronor (medianinkomsten för heltidsarbetande i länet).

För mer information kontakta Skattebetalarnas Förenings informationschef Torsten Svenonius, 070 -29 28 204

Rapporten bifogas som pdf i detta pressmeddelande.

_______________________________________________________________________

Skattebetalarnas Förening är en ideell och partipolitiskt obunden organisation med hundratusen medlemmar. Vi verkar för god hushållning med skattemedel, låga och synliga skatter samt ökad rättsäkerhet för skattskyldiga. Mer information finns på www.skattebetalarna.se


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult