2015-09-21 15:08Pressmeddelande

Regeringens budget en skattesmäll mot jobb och privatekonomi

Regeringen har idag presenterat budgetpropositionen för 2016. Förslagen kommenteras av Skattebetalarnas vd Joacim Olsson.

- Det är mycket oroande att regeringen lägger ett budgetförslag som ger 80 % av befolkningen en lägre disponibel inkomst. Så skapas inte välstånd. Det säger Skattebetalarnas VD Joacim Olsson i en kommentar till dagens presskonferens.

- Skattebetalarna är kritiska till att regeringen, trots att Sverige redan har världens femte högsta skattetryck, fortsätter att höja skatteuttaget snarare än att dra ner på sina kostnader. 

- Vi får nu den skattechock som vi varnat för och som kommer att lägga en våt filt över svensk tillväxt och sysselsättning samtidigt som löntagare får sämre marginaler i sin privatekonomi. Det är anmärkningsvärt att man väljer att höja skatteuttaget när det är mer rimligt att då och då ompröva tidigare utgifter.

- Förslagen hotar riktiga jobb och ger löntagare mindre pengar i plånboken. Samtidigt riskerar politikerföraktet att öka som följd av alla svikna löften. 

- Det är en riktig skattesmäll som väntar. Den kommer att slå mot företag som vill anställa ungdomar eller äldre, den påverkar hela branscher och den minskar det privatekonomiska utrymmet för vanliga löntagare.

-När löften så lätt sviks av regeringen så måste frågan ställas – hur kan vi vara säkra på att inte andra besked om exempelvis fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och arvs- och gåvoskatt inte också kommer att överges under mandatperioden?

-Tyvärr verkar regeringen tro att pengar bara gör nytta när de kanaliseras genom staten och fördelas av politiker. Men det finns anledning att påminna om att de som skapar värden att fördela också måste ha rimliga drivkrafter för sina insatser, avslutar Joacim Olsson.

För mer information: Joacim Olsson, vd, 0709-69 19 40  

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsbaserad organisation. Vi samlar alla som vill ha bättre välfärd och lägre skatter.


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult