2009-02-27 15:05Pressmeddelande

Pressinbjudan: Internationell undersökning om äganderättens betydelse för välståndet

När vågar människor anstränga sig extra, investera eller planera för framtiden?

Ekonomen Hernando de Soto, författare till bl.a. Kapitalets mysterium: varför kapitalismen segrar i västerlandet och misslyckas på andra håll, har pekat ut äganderätten som grundläggande för att ge människor kontroll över sina liv, ändå är det sällan som äganderättens betydelse diskuteras.

The International Property Rights Index (IPRI) är ett av de första försöken att göra en internationell jämförelse, som i de Sotos anda, rangordnar länder efter styrkan och effektiviteten i deras skydd av äganderätten.

Hur respekteras äganderätten av olika länders lagar och politik? Finns det kopplingar mellan en stark äganderätt och tillväxt, investeringar och utveckling? Var ser vi skillnaderna mellan fattiga och rika länder? Vad spelar äganderätt till idéer och uppfinningar för roll i ekonomin? Hur viktigt är det att särskilt kvinnors äganderätt respekteras? Vad kan Sverige lära av jämförelsen?

IPRI rankar hur den fysiska och intellektuella äganderätten skyddas i 115 länder och lagliga skydd för ekonomiskt välstånd. Rapporten som har tagits fram av Property Rights Alliance i Washington DC och deras Hernando de Soto fellowship program, distribueras av 53 organisationer från hela världen med tankesmedjan Eudoxa som svensk samarbetspartner.

Waldemar Ingdahl, VD tankesmedjan Eudoxa, presenterar rapporten och Henrik RS Olsson, ekonom på Skattebetalarnas Förening, kommenterar.

Välkommen till en presentation av the International Property Rights Index 2009!

Tid: Onsdagen den 4 mars, kl. 10:30

Plats: Skattebetalarnas lokaler på Kammakargatan 22, plan 8, portkod 4589

I anslutning till seminariet serveras en lunchsmörgås.

Anmäl dig senast den 2 mars till Antina-Maria Hessel, presschef, 0733-144268

____________________________________________________________________

Skattebetalarnas Förening är en ideell, partipolitiskt obunden organisation med hundratusen medlemmar, som verkar för god hushållning med skattemedel, låga och synliga skatter samt ökad rättsäkerhet för skattskyldiga. Mer information hittas på www.skattebetalarna.se


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult