2005-06-15 15:06Pressmeddelande

Piteå kommun granskad: Skattesänkning på 1 000 kronor i månaden möjlig

Skattebetalarnas förening har gjort en granskning av Piteå kommuns budget. Den rapport som presenteras under onsdagen visar att kommunalskatten skulle kunna sänkas med 4 kronor och 84 öre. För en normalinkomsttagare innebär det ungefär 1 000 kronor mer i plånboken varje månad, utan att det som vi normalt förknippar med ”välfärden” behöver förändras.


– Med denna undersökning vill vi utmana föreställningen om att kommunalskatterna inte går att sänka. Det som avgör är den politiska viljan att pröva nya lösningar och prioritera bland kommunens verksamheter, säger Robert Gidehag vd för Skattebetalarnas förening.

Skattebetalarnas förening har låtit en särskild utredare gå igenom utgifterna i de kommunala verksamheterna i Piteå. Undersökningen baseras på uppgifter från bland annat Statistiska centralbyrån och Kommunförbundet.

Piteå har redan idag lägre styckkostnader för äldreomsorg i ordinärt boende och handikappomsorg i särskilt boende jämfört med genomsnittet för övriga kommuner i gruppen ”medelstora städer”. Om Piteå kunde sänka kostnaderna även för övriga områden skulle kommunen spara drygt 106 miljoner kronor. Det motsvarar en skattesänkning med 1 krona och 98 öre eller 5 095 kronor per år för en heltidsarbetande normalinkomsttagare. Genom att matcha ”15:e bästa” kommun i Sverige skulle Piteå kunna spara nästan 260 miljoner kronor. Det motsvarar en skattesänkning på 4 kronor och 84 öre, eller 12 457 kronor per år, det vill säga över 1 000 kronor i månaden.

– Det går att effektivisera utan att kvaliteten sänks. När vi jämför till exempel personaltäthet och resultat i skolan med kostnaderna är det svårt att hitta några samband. Många kostnadsmedvetna kommuner har nöjda brukare och goda skolresultat. Detta är en fråga om ledarskap, konstaterar Robert Gidehag.

Hela rapporten ”Piteås kommun – Fem kronor lägre skatt är möjligt” kan hämtas via http://www.skattebetalarna.se/Main.aspx?ObjectID=9730

Bild av Robert Gidehag kan hämtas från http://www.skattebetalarna.se/Main.aspx?ObjectID=4204

För mer information kontakta:
Christian Ekström, presschef, 0709-71 66 66


Skattebetalarnas förening är en ideell organisation, med över hundratusen medlemmar, som verkar för bättre valuta för skattepengarna och sänkt skattetryck. Mer information om Skattebetalarnas förening hittas enklast på vår hemsida www.skattebetalarna.seOm Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult