Välkommen till en spännande diskussion om utvecklingen i Östeuropa och Baltikum 20 år efter Berlinmurens fall!
Tid: Onsdagen den 7 oktober, klockan 17.00-19.30
Plats: Skattebetalarnas lokaler, Kammakargatan 22, Stockholm
Vi bjuder på mat och dryck från Östeuropa.
OSA senast den5oktobertill anne.sandberg@skattebetalarna.se
Medverkar gör Nima Sanandaji, associerad utredare vid Skattebetalarnas Förening, dr Tadeusz Iwanowski, vd för Polsk-Svenska Handelskammaren, Stefan Fölster, chefekonom vid Svenskt Näringsliv och Lars Jagrén, chefekonom vid Företagarna.
Den 7 oktober 1949 utnämndes det Sovjetockuperade Östtyskland till en demokratisk republik, DDR. Fyrtio år senare marscherade hundratusentals demonstranter för demokrati och frihet. Månaden därefter föll Berlinmuren, den mest kända symbolen för diktatoriskt förtryck i efterkrigstidens Europa.
20 år har passerat sen en demokratisk frihetsvåg svepte över Östeuropa och Baltikum. Idag visar åter svenska journalister sitt intresse för regionen. Men fokus riktas inte mot de demokratiska, ekonomiska och sociala framsteg som skett sedan kommunismens fall och den långsiktiga konkurrenskraft som fria marknader och låga skatter har skapat för regionen. Istället utmålas krisdrabbade Lettland som skyltfönster för utvecklingen i Europas nya marknadsekonomier.
Som framgår av en ny rapport från Skattebetalarnas Förening är perspektivet skevt. Rapportförfattaren Nima Sanandaji visar med tydlighet att de större ekonomierna i Östeuropa klarat krisen mycket väl och har tagit tillfället i akt för att genom skattereformer ytterligare stärka sin konkurrenskraft.
En central utmaning för Sverige är att anpassa sitt skattesystem för att långsiktigt kunna konkurrera med regionen. Hur kan Sverige, där den högsta marginalskatten på arbete uppgår till 56 procent, tävla med Tjeckien, där skatten är platt på 15 procent? Hur kan Sverige konkurrera om att attrahera investeringar med Estland, där kapitalskatterna är mindre än en tredjedel så höga som i Sverige?
Detta tillfälle är det första inom ramen för en rapport- och seminarieserie som Skattebetalarnas Förening anordnar under hösten 2009.
Vid frågor kontakta Antina-Maria Hessel, presschef på Skattebetalarnas Förening,
08-613 17 33
Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.