2003-06-18 09:00Pressmeddelande

Nu faller domen över landets sjönära småhusägare - flytta

Riksskatteverkets nya siffror

De nya taxeringsvärden som nu är på väg att skickas ut till landets villa- och fritidshusägare innebär våldsamma skattehöjningar särskilt för de som bor i sjönära lägen. Värst drabbas 156 villor på Lidingö där många drabbas av höjningar med över 50 000 kronor. Bland andra kommuner på listan finns Värmdö, Sollentuna, Båstad, och Göteborg. Det är inte bara enstaka fastigheter det handlar om. På Värmdö drabbas mer än 3000 och i Vaxholm över 1000 villor och fritidshus. Eftersom konsekvenserna slår till redan i år innebär skattehöjningarna att många som hotas av flyttning måste agera snabbt.

För många vanliga skattebetalare innebär höjningarna att de utöver fastighetsskatten måste betala förmögenhetsskatt på sitt boende. Det betyder att de 3000 Värmdöfastigheterna utöver genomsnitt 7 000 kronor i höjd fastighetsskatt också drabbas av över 10 000 kronor i förmögenhetsskatt.

- När effekterna av förmögenhets- och fastighetsskatten tvingar människor att flytta sitter Bosse Ringholm med armarna i kors, konstaterar Skattebetalarnas VD Gunnar Eliasson. Många av våra medlemmar är förtvivlade. Regeringen måste göra någonting för dessa människor omedelbart.

- Skattebetalarnas grundinställning är att förmögenhets- och arvsskatten är direkt skadliga för Sveriges ekonomi och därför bör avskaffas omedelbart. Detsamma gäller den nuvarande orättvisa svenska fastighetsskatten.

- Det första borde vara att redan från halvårsskiftet slopa arvsskatten mellan makar. Många tror att det redan är beslutat, men finansdepartementet har istället lagt frågan i långbänk. Nyblivna änkor och änkemän kommer redan i sommar att åka på kraftiga skattesmällar.

För att stoppa flyttlassen är en enkel åtgärd att omedelbart se till så att den begränsningsregel som gäller sedan något år också tar hänsyn till förmögenhetsskatten och omfattar alla villa- och fritidshusägare oavsett inkomstens eller taxeringsvärdets storlek. Men här har finansdepartementet en rad alternativ som kan övervägas.

- Det viktigaste är snabba åtgärder så att inte skatten tvingar människor att flytta, säger Gunnar Eliasson.

Henrik Olsson, Nationalekonom
08 - 613 17 24
Gunnar Eliasson, VD
08 - 613 17 00


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult