2010-05-01 09:09Pressmeddelande

Löntagarna i Östergötland har fått 15 000 kr mer i plånboken

De senaste åren har skatterna på arbete sänkts betydligt. I Östergötland har en genomsnittlig löntagare fått drygt 15 000 mer i plånboken per år på grund av jobbskatteavdraget. Eftersom det handlar om redan skattade pengar, motsvarar det en bruttolöneintäkt på drygt 20 000 kronor.

För en familj där båda jobbar heltid med genomsnittliga löner skulle ett borttaget jobbskatteavdrag betyda ett inkomstbortfall på motsvarande 58 000 kronor före skatt, eller uttryckt i tid: drygt nio arbetsveckor.

– Jobbskatteavdraget har gjort så att det finns mer pengar kvar i slutet av månaden för alla som arbetar. Nu finns en klar risk att avdraget försämras. Därför vill vi påminna om vad jobbskatteavdraget betyder, säger Robert Gidehag, VD i Skattebetalarnas Förening.

Uppgifterna ovan kommer från en ny rapport, ”Skatterna i Östergötland” som Skattebetalarnas Förening tagit fram utifrån underlag från Statistiska Centralbyrån. I hela rapporten finns också topplistor över användning av ROT- och HUS-avdrag och information om hur ändringarna av den statliga inkomstskatten slagit i Östergötland.

Mer ur rapporten:

  • Motala har det genomsnittligt högsta jobbskatteavdraget per löntagare i länet: 15 800 kr, medan Ödeshög har det lägsta: 13 667 kr.

  • Totalt har de boende i Östergötland fått sina skatter sänkta med 3,3 miljarder kronor i och med jobbskatteavdraget.

 

  • 53 procent av jobbskatteavdraget har gått till personer med en förvärvsinkomst under 25 344 kronor (medianinkomsten för heltidsarbetande i länet).

  • Om fjärde steget i jobbskatteavdraget tas bort minskar inkomsterna för de med en normal heltidsinkomst med cirka 3000 kronor efter skatt per år.

 

  • De kommuner som använt ROT- och HUS-avdragen mest är Kinda och Ydre , medan Linköping och Norrköping använder avdragen minst.

 

  • Totalt 4 000 färre personer i Östergötland betalar statlig inkomstskatt i länet i och med de ändrade skiktgränserna. Totalt har den statliga inkomstskatten sänkts med 91 miljoner kronor i länet.

För mer information kontakta

Skattebetalarnas Förenings informationschef Torsten Svenonius, 070 -29 28 204

Skattebetalarnas Förening är en ideell och partipolitiskt obunden organisation med hundratusen medlemmar. Vi verkar för god hushållning med skattemedel, låga och synliga skatter samt ökad rättsäkerhet för skattskyldiga. Mer information finns på www.skattebetalarna.se


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult