2005-09-21 15:25Pressmeddelande

Linköpings kommun granskad: Skattesänkning på 550 kronor i månaden möjlig

Skattebetalarnas förening har gjort en granskning av Linköpings kommuns budget. Den rapport som presenteras under tisdagen visar att kommunalskatten skulle kunna sänkas med 2 kronor och 47 öre. För en normalinkomsttagare innebär det ungefär 550 kronor mer i plånboken varje månad, utan att det som vi normalt förknippar med ”välfärden” behöver förändras.


– Med denna undersökning vill vi utmana föreställningen om att kommunalskatterna inte går att sänka. Det som avgör är den politiska viljan att pröva nya lösningar och prioritera bland kommunens verksamheter, säger Helena Olsson chefekonom på Skattebetalarnas förening.

Skattebetalarnas förening har låtit en särskild utredare gå igenom utgifterna i de kommunala verksamheterna i Linköping. Undersökningen baseras på uppgifter från bland annat Statistiska centralbyrån och Kommunförbundet.

Skulle Linköping kunna sänka kostnaderna för skolan och grundskolan, gymnasieskolan och barnomsorgen till genomsnittet jämfört med övriga kommuner i gruppen ”större städer” skulle Linköping spara över 80 miljoner kronor. Det motsvarar en skattesänkning för en heltidsarbetande normalinkomsttagare med 1 113 kronor per år. Genom att matcha ”15:e bästa” kommun i Sverige skulle Linköpings kommun kunna sänka skatten med 1 och 80 öre, motsvarande en skattesänkning på 4 932 kronor per år. Om kommunen därutöver prioriterade sin verksamhet till enbart det som föreskrivs av kommunallagen skulle en skattesänkning på ytterligare 67 öre vare möjlig. Sammanlagd innebär åtgärderna att kommunalskatten i Linköping skulle kunna sänkas med 2 kronor och 47 öre – det vill säga 6 658 kronor per år eller 550 kronor i månaden – vara möjlig.

– Det går att effektivisera utan att kvaliteten sänks. När vi jämför till exempel personaltäthet och resultat i skolan med kostnaderna är det svårt att hitta några samband. Många kostnadsmedvetna kommuner har nöjda brukare och goda skolresultat. Detta är en fråga om ledarskap, konstaterar Helena Olsson.

Hela rapporten ”Linköpings kommun – 2:47 kronor lägre skatt är möjligt” kan hämtas via http://www.skattebetalarna.se/Main.aspx?ObjectID=10047


För mer information kontakta:
Christian Ekström, presschef
0709-71 66 66Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult