2005-03-21 11:31Pressmeddelande

Karlstads kommun granskad: Skattesänkning på 700 kronor i månaden möjlig

Skattebetalarnas förening har gjort en granskning av Karlstads kommuns budget. Den rapport som presenteras under måndagen visar att kommunalskatten skulle kunna sänkas med drygt 3 kronor. För en normalinkomsttagare innebär det nästan 700 kronor mer i plånboken varje månad, utan att det som vi normalt förknippar med ”välfärden” behöver förändras.

- Med denna undersökning vill vi utmana föreställningen om att kommunalskatterna inte går att sänka. Det som avgör är den politiska viljan att pröva nya lösningar och prioritera bland kommunens verksamheter, säger Robert Gidehag VD för Skattebetalarnas förening.

Skattebetalarnas förening har låtit en särskild utredare gå igenom utgifterna i de kommunala verksamheterna i Karlstad. Undersökningen baseras på uppgifter från bland annat Statistiska Centralbyrån och Kommunförbundet. Genom att sänka kostnaderna till genomsnittet för andra större städer skulle Karlstad kommun kunna sänka skatten med 50 öre. Genom att matcha ”15:e bästa” kommun i Sverige skulle Karlstads kommun kunna sänka skatten med 3 kronor och 16 öre.

- Det går att effektivisera utan att kvaliteten sänks. När vi jämför till exempel personaltäthet och resultat i skolan med kostnaderna är det svårt att hitta några samband. Många kostnadsmedvetna kommuner har nöjda brukare och goda skolresultat. Detta är en fråga om ledarskap, konstaterar Robert Gidehag.

Exempel på effektiviseringar
Karlstad har redan en effektiv kommunal verksamhet på gymnasieskolans område där kostnaderna tillhör de lägsta i landet. Men inom andra områden har Karlstad onödigt höga kostnader. Om kommunen exempelvis sänkte sin kostnad per brukare i äldreomsorgen till samma nivå som de bästa kommunerna i landet skulle man kunna spara nästan 200 miljoner kronor per år. Och om grundskolan gjorde motsvarande effektiviseringar och prioriteringar skulle kommunen kunna spara 64 miljoner kronor.

Ännu större skattesänkningar möjliga i andra Värmlandskommuner
Avsevärda skattesänkningar är möjliga även i övriga Värmlandskommuner. Totalt kan skatterna för de olika kommunerna sänkas med mellan 3,55 till 8,53 kronor. Vilket motsvarar 750 respektive 1800 kronor i månaden för en normalinkomsttagare. Den möjliga skattesänkningen i respektive kommun ser ut enligt följande:

Arvika – 3,55
Eda – 6,18
Filipstad – 6,24
Forshaga – 4,02
Grums – 5,02
Hagfors – 8,49
Hammarö – 3,60
Kil – 3,96
Kristinehamn – 5,01
Munkfors – 7,07
Storfors – 7,27
Sunne – 5,46
Säffle – 4,79
Torsby – 8,53
Årjäng – 5,58

Hela rapporten ”Karlstads kommun – Tre kronor lägre skatt är möjligt” kan hämtas via http://www.skattebetalarna.se/Main.aspx?ObjectID=8954

Bild av Robert Gidehag kan hämtas från http://www.skattebetalarna.se/Main.aspx?ObjectID=4204

För mer information kontakta:
Christian Ekström, presschef
0709-71 66 66

Skattebetalarnas förening är en ideell organisation, med över hundratusen medlemmar, som verkar för bättre valuta för skattepengarna och sänkt skattetryck. Mer information om Skattebetalarnas förening hittas enklast på vår hemsida www.skattebetalarna.se


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult