2005-04-08 15:46Pressmeddelande

Kalmar kommun granskad: Skattesänkning på 600 kronor i månaden möjlig

Skattebetalarnas förening har gjort en granskning av Kalmar kommuns budget. Den rapport som presenteras under fredagen visar att kommunalskatten skulle kunna sänkas med över två och femtio. För en normalinkomsttagare innebär det nästan 600 kronor mer i plånboken varje månad, utan att det som vi normalt förknippar med ”välfärden” behöver förändras.

– Med denna undersökning vill vi utmana föreställningen om att kommunalskatterna inte går att sänka. Det som avgör är den politiska viljan att pröva nya lösningar och prioritera bland kommunens verksamheter, säger Robert Gidehag VD för Skattebetalarnas förening.

Skattebetalarnas förening har låtit en särskild utredare gå igenom utgifterna i de kommunala verksamheterna i Kalmar. Undersökningen baseras på uppgifter från bland annat Statistiska Centralbyrån och Kommunförbundet.

Kalmar har redan idag styckkostnader som ligger under genomsnittet på alla områden utom gymnasieskolan. Om Kalmar kunde sänka kostnaden per elev till genomsnittsnivån för Sveriges större städer skulle man spara över 8 miljoner, vilket motsvarar en skattesänkning för en heltidsarbetande normalinkomsttagare med 267 kronor per år. Genom att matcha ”15:e bästa” kommun i Sverige skulle Kalmar kommun kunna sänka skatten med 2 kronor och 65 öre, motsvarande en skattesänkning på 6 828 kronor per år, d v s ungefär 600 kronor i månaden.

– Det går att effektivisera utan att kvaliteten sänks. När vi jämför till exempel personaltäthet och resultat i skolan med kostnaderna är det svårt att hitta några samband. Många kostnadsmedvetna kommuner har nöjda brukare och goda skolresultat. Detta är en fråga om ledarskap, konstaterar Robert Gidehag.

Ännu större skattesänkningar möjliga i andra kommuner i länet
Avsevärda skattesänkningar är möjliga även i övriga länet. Totalt kan skatterna för de olika kommunerna sänkas med upp till 3,60 kronor om de blev lika effektiva som snittet i sin kommungrupp. Det motsvarar ungefär 750 kronor i månaden för en normalinkomsttagare. Den möjliga skattesänkningen i respektive kommun ser ut enligt följande:

Borgholm – 0,82

Emmaboda – 0,56

Hultsfred – 1,47

Högsby – 2,25

Kalmar – 0,10

Mönsterås – 0,88

Mörbylånga – 2,25

Nybro – 0,04

Oskarshamn – 3,61

Torsås – 3,61

Vimmerby – 0,07

Västervik – 0,45


Hela rapporten ”Kalmar kommun – Två och femtio lägre skatt är möjligt” kan hämtas via http://www.skattebetalarna.se/Main.aspx?ObjectID=9206


Bild av Robert Gidehag kan hämtas från

http://www.skattebetalarna.se/Main.aspx?ObjectID=4204


För mer information kontakta:
Torsten Svenonius, informationschef
070-29 28 204Skattebetalarnas förening är en ideell organisation, med över hundratusen medlemmar, som verkar för bättre valuta för skattepengarna och sänkt skattetryck. Mer information om Skattebetalarnas förening hittas enklast på vår hemsida www.skattebetalarna.se.


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult