2018-01-09 15:34Pressmeddelande

​Johan Gustafsson blir ansvarig för SlösO

null

Skattebetalarna driver sedan 2010 Slöseriombudsmannen, Slöso. Inför det stundande riksdagsvalet förnyas Slöso genom att verksamheten drivs som en egen enhet i Skattebetalarnas regi, snarare än som ett personligt uppdrag. Ansvarig för verksamheten blir från och med den 5 februari Johan Gustafsson, som närmast kommer från en tjänst i Europaparlamentet i Bryssel.

- I en tid när pressen på de offentliga åtagandena växer krävs att slöseriet bekämpas. Annars är risken stor att skatterna höjs, eftersom det är en enkel genväg för politiker när de behöver skapa mer resurser.Jag ser fram emot att leda Skattebetalarnas arbete mot slöseriet och det är min högsta prioritet att göra slöseri med skattepengar till en valfråga i höst, säger Johan Gustafsson, tillträdande chef för Slöseriombudsmannen.

Slöseriombudsmannen kommer även framöver att lyfta iögonfallande exempel på slöseri med skattepengar men inslaget av djupare granskningar av såväl kommuner som statliga verksamhet kommer att bli större.

- Nu skärper vi arbetet mot slöseriet och våra granskningar kommer att bli djupare och tuffare. Jag är glad att Johan kommer att leda arbetet med att utveckla och vässa Slöseriombudsmannen. Johan är van att vid ett högt tempo och har en passion för slöserifrågan, säger Christian Ekström, vd för Skattebetalarnas Förening.

Under året kommer Slöseriombudsmannen att arbeta systematiskt med att identifiera, utreda och uppmärksamma slöseri med skattebetalarnas pengar. Arbetet kommer att ske i egen regi och genom underleverantörer. En viktig del blir att engagera medborgarna i arbetet, inte minst genom Slöseriombudsmannens Facebooksida, som idag har drygt 80 000 följare. SlösO kommer att arbeta mer i dialog med följarna för att skapa engagemang och få in tips. Även crowdfunding kommer att användas i högre grad än tidigare, i syfte att kunna göra större granskningar.

Johans första uppgift blir att ro iland Slöseriombudsmannens första större insamlingsprojekt, en granskning av Göteborg.

- I Göteborg ser vi så många exempel på slöseri att det tyder på ett mönster. Därför kommer vi nu att granska staden på djupet. Och Göteborg är bara början, säger Johan Gustafsson.

För mer information:

Johan Gustafsson, tillträdande chef för Slöseriombudsmannen +32 475 91 21 61

Christian Ekström, VD Skattebetalarna 070 971 66 66

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel.


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult