2014-07-15 08:00Pressmeddelande

I morgon firas Skattefridagen – nu tre veckor tidigare än 2006

Årets Skattefridag infaller den 16 juli. Det är två dagar tidigare än under 2013 och hela 23 dagar tidigare än när Alliansen övertog makten vid valet 2006. Skattefridagen är den dag på året då den med normal inkomst har tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att betala hela årets skatter.

Att Skattefridagen i år infaller två dagar tidigare än 2013 beror på det femte jobbskatteavdraget som trädde i kraft vid årsskiftet.

-  Skattefridagen är ett enkelt sätt att illustrera hur mycket skatt en normal inkomsttagare betalar. För åtta år sedan inföll Skattefridagen den 8 augusti. Lägre skatt på arbete gör att vi nu får behålla våra pengar redan från och med i morgon. Det kan vara värt att fira med en tårta till sommarkaffet, säger Joacim Olsson, vd på Skattebetalarna i en kommentar.

-  Så här i valtider infinner sig dock frågan när Skattefridagen kommer att infalla under kommande år. Regeringens reformtakt har avstannat, delvis som följd av att den saknar egen majoritet i riksdagen, och oppositionspartierna har som ambition att höja skatterna på arbete. Det finns därmed en påtaglig risk för att det kommer att dröja innan löntagaren åter får möjlighet att fira en tidigareläggning av dagen då man har betalat sina skatter, konstaterar Joacim Olsson.

Skattefridagen har räknats fram av Skattebetalarna sedan början av 70-talet. Utgångspunkten är en person som har en inkomst på sex inkomstbasbelopp, vilket motsvarar cirka 28 000 kronor per månad. Till den synliga lönen adderas löneskatter (arbetsgivaravgifter) och skatter som löntagaren får betala för sin konsumtion. Dessa skatter motsvarar 53,7 procent av den faktiska lönen. Omräknat på årsbasis blir det 196 dagar. Därmed infaller den första skattefria dagen den 16 juli. 


Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsbaserad organisation. Vi samlar alla som vill ha bättre välfärd och lägre skatter.


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult