2016-07-18 10:57Pressmeddelande

I dag är det Skattefridagen - tre dagar senare än i fjol

I dag, den 18 juli, infaller årets Skattefridag. Det är tre dagar senare än i fjol och ett tydligt trendbrott efter tio år med allt mer kvar i plånboken för vanliga inkomsttagare.

Skattefridagen visar hur många av årets dagar det tar för en genomsnittlig inkomsttagare att tjäna ihop till årets inkomstskatt, arbetsgivaravgift, moms och punktskatter. Jämfört med i fjol krävs det ytterligare tre dagar innan pengarna man arbetar för är ens egna.

– Skattefridagen är ett pedagogiskt sätt att visa hur mycket folk verkligen betalar i skatt. På lönebeskedet syns ju bara inkomstskatten, säger Joacim Olsson, vd på Skattebetalarna.

För tio år sedan inföll Skattefridagen den 10 augusti. Sedan dess har framför allt lägre skatt på arbete gjort att alla har fått behålla mer av sina intjänade pengar. I fjol skedde ingen förändring av när Skattefridagen inföll jämfört med året dessförinnan, eftersom regeringens budget röstades ned av riksdagens majoritet. Nu slår däremot politiken igenom med kraft med skattehöjningar i både stat och kommuner.

– Regeringen säger att man höjt skatten för höginkomsttagare, men höjda indirekta skatter på bland annat bensin och diesel har gjort att Skattefridagen senarelagts även för låginkomsttagare, säger Joacim Olsson.

Frågan är om den negativa utvecklingen fortsätter även nästa år.

Skattefridagen har räknats fram av Skattebetalarna sedan början av 1970-talet. Utgångspunkten är en person som har en inkomst på sex inkomstbasbelopp. Till den synliga lönen adderas löneskatter (arbetsgivaravgifter) och skatter som löntagaren får betala för sin konsumtion.

Läs mer i den bifogade rapporten. 

För mer information Joacim Olsson, vd, 0709-69 19 40, Sofia Linder, chefekonom, 0704-25 37 41.

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel.


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult