2020-04-15 08:19Pressmeddelande

Historisk budget i ett extremt läge

I dag presenterade regeringen och samarbetspartierna en historisk vårbudget som helt präglas av Coronakrisen. Det mesta av innehållet var känt sedan tidigare, genom de fem extra ändringsbudgetar som presenterats de senaste veckorna. Vårbudgeten innehåller åtgärder för 107 miljarder kronor för att begränsa smittspridningen, stötta sjukvården och lindra konsekvenserna för medborgare, företag och jobb.

- Det är en extrem budget i ett extremt läge. Samtidigt som krafttag nu behövs är det viktigt att tänka på det finansministern sagt: att det är skattebetalarnas pengar som spenderas. För att undvika ett överutnyttjande längre fram är det viktigt att åtgärderna snabbt upphör när läget förbättrats, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna.

För att kunna genomföra alla stödåtgärder och samtidigt ta höjd för andra utgifter som i dagsläget är svåra att förutse, vill regeringen höja nivån på utgiftstaket med 350 miljarder kronor i år. Det är historiskt.

- Sverige är mitt uppe i krisen som slår extremt hårt mot företag och jobb, vilket lär leda till fler stödåtgärder från regeringen. Men för att undvika att pengar betalas felaktigt är det som generell regel bättre att ta bort eller sänka skatter och avgifter än att dela ut stöd, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.

För mer information: 

Christian Ekström, vd Skattebetalarna 070 971 66 66

Sofia Linder, chefekonom Skattebetalarna 070 425 17 38


Ämnen: Budget

Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström