2024-06-19 04:00Pressmeddelande

Från midsommarafton går hela inkomsten till skatt

Från midsommarafton jobbar du gratis

Skattebetalardagen är den dag på året då en medelinkomsttagare slutar att arbeta för sig själv – resten av årets alla inkomster går till skatt. I år infaller Skattebetalardagen på midsommarafton.

Från midsommarafton väntar mörkare tider för landets skattebetalare. Då infaller nämligen Skattebetalardagen som är den dag på året från och med vilken en medelinkomsttagare lägger all sin inkomst på skatt. Det visar en ny rapport från Skattebetalarna.

- Skattebetalardagen är ett sätt att åskådliggöra hur hög den totala skattebördan är för en vanlig löntagare, säger Skattebetalarnas vd Christian Ekström.

Skattebetalardagen beräknas utifrån en genomsnittlig inkomst, som motsvarar en månadslön på 38 100 kronor. I år uppgår medelinkomsttagarens skatter till 53,1 procent av den totala lönen (inklusive arbetsgivaravgifter). Utslaget på antal dagar betyder det att man arbetar 172 dagar för sig själv och 194 dagar för att betala sin skatt.  Dag 173 på året – 21 juni – infaller Skattebetalardagen 2024.

Exakt när Skattebetalardagen infaller för varje enskild individ varierar beroende på bland annat hur hög inkomst man har och var man bor i landet.

- För en genomsnittlig höginkomsttagare infaller Skattebetalardagen redan 25 maj och för låginkomsttagare infaller den först 27 juni. Även kommun- och regionskatt spelar roll. För en medelinkomsttagare i Österåker infaller Skattebetalardagen 26 juni medan en person med samma inkomst boendes i Degerfors har sin Skattebetalardag tio dagar tidigare, 16 juni, berättar Skattebetalarnas vd Christian Ekström.

Läs rapporten om Skattebetalardagen och räkna ut din egen Skattebetalardag på vår hemsida


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation med cirka 40 000 medlemmar. Föreningen grundades 1921 och har sedan dess arbetat för låga och rättvisa skatter, rättssäkerhet för skattskyldiga och minska slöseri med skattepengar. Vi bildar opinion och folkbildar i skattefrågan. Vi lever som vi lär och tar bara emot frivilliga bidrag.


Kontaktpersoner

Per Lindgren
Kommunikationschef
Per Lindgren