2010-06-09 14:34Pressmeddelande

Det blir inte ”miljonärerna” som betalar skattehöjningarna

null

De Rödgröna påstår att personer med miljoninkomst har fått orimligt mycket av de stora skattesänkningarna. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Det visar Skattebetalarnas Förening i en ny rapport. ”Miljonärernas” pengar räcker inte på långa vägar till för att betala några stora utgiftsökningar, inte ens om hela deras löneinkomst skulle ”konfiskeras”.

Särskilt Socialdemokraterna har sedan hösten 2009 drivit kampanj mot de skattesänkningar som genomförts de senaste åren. Argumenten har särskilt grundats på att skattesänkningarna varit orättvist fördelade.

Det beror på att ”den rikaste tiondelen”, eller ännu mer specifikt ”personer med miljoninkomster” har gynnats med ”kirurgisk precision” av den förda politiken, för att använda Thomas Östros (S) formulering.

I rapporten visar Skattebetalarnas Förening att ”laserprecisionen” i den förda politiken i själva verket varit riktigt dålig när det kommer till att gynna ”miljonärer”.

Av den i särklass största skattesänkningen – jobbskatteavdraget – har totalt 1,3 procent gått till personer med förvärvsinkomster över 1 miljon kronor. 

”Miljonärerna” är till antalet ungefär 1,6 procent av dem som jobbar heltid. De tjänar 4 procent av förvärvsinkomsterna och betalar 8 procent av alla direkta skatter på individer.  

Av husavdraget har 1,9 procent gått till personer med miljoninkomst.

Av sänkningen av den statliga inkomstskatten på högre inkomster har 3 procent av sänkningen gått till personer med ”miljoninkomster”.

Skulle alla ”miljonärernas” förvärvsinkomster rent teoretiskt konfiskeras helt räcker pengarna bara till att driva offentliga sektorn en och en halv vecka extra.

För mer information om rapporten, kontakta chefekonom Arvid Malm:
arvid.malm@skattebetalarna.se
073-687 08 16

Rapporten kan läsas i sin helhet på www.skattebetalarna.se

 

 

 

___________________________________________________________________________

Skattebetalarnas Förening är en ideell och partipolitiskt obunden organisation med hundratusen medlemmar. Vi verkar för god hushållning med skattemedel, låga och synliga skatter samt ökad rättsäkerhet för skattskyldiga. Mer information finns på www.skattebetalarna.se


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult