2017-07-10 08:00Pressmeddelande

​Då infaller Skattefridagen i Skåne

I år infaller Skattefridagen den 19 juli för en medelinkomsttagare i Sverige. Men det finns stora skillnader runtom i landet och även inom länen. I Skåne handlar det om sex dagars skillnad mellan exempelvis Vellinge och Osby där den infaller den 14 respektive 20 juli.

Skattefridagen visar hur många av årets dagar det tar för en genomsnittlig inkomsttagare att tjäna ihop till årets inkomstskatt, arbetsgivaravgift, moms och punktskatter.

Den genomsnittliga Skattefridagen infaller i år den 19 juli. Det är en dag senare än i fjol och tre dagar senare jämfört när regeringen tillträdde. Det är en tydlig utveckling mot allt mindre kvar i plånboken för vanliga inkomsttagare. Nytt för i år är att Skattebetalarna även beräknat Skattefridagen för landets samtliga kommuner. Resultatet visar på stora skillnader över landet med upp emot nio dagars skillnad för när Skattefridagen infaller först respektive sist. Detta förklaras av olika nivåer på den kommunala skattesatsen.

– Skattefridagen är ett pedagogiskt sätt att visa hur mycket folk verkligen betalar i skatt. Att en vanlig inkomsttagare i Sverige ska jobba 199 av årets 365 dagar för staten innan man själv får behålla frukterna av sitt arbete är stötande, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.

2006 inföll Skattefridagen den 8 augusti. Sedan dess har framför allt jobbskatteavdraget gjort att alla har fått behålla mer av sina intjänade pengar. Men ifjol skedde ett tydligt trendbrott då Skattefridagen senarelades. Och den negativa utvecklingen fortsätter alltså i år.

Regeringens politik under mandatperioden har nu slagit igenom och vi ser kraftiga skattehöjningar som slår hårt mot arbete och företagande och drabbar alla inkomstklasser, säger Christian Ekström.

Skattefridagen har räknats fram av Skattebetalarna sedan början av 1970-talet. Utgångspunkten är en person som har en inkomst på sex inkomstbasbelopp. Till den synliga lönen adderas löneskatter (arbetsgivaravgifter) och skatter som löntagaren får betala för sin konsumtion.

Skattefridagen 2017 för en medelinkomsttagare:

Skåne län Datum
Vellinge 14-jul
Kävlinge 14-jul
Örkelljunga 15-jul
Staffanstorp 15-jul
Lomma 16-jul
Höganäs 16-jul
Burlöv 16-jul
Ystad 16-jul
Helsingborg 17-jul
Båstad 17-jul
Svedala 17-jul
Landskrona 17-jul
Ängelholm 17-jul
Åstorp 17-jul
Skurup 17-jul
Simrishamn 17-jul
Eslöv 17-jul
Trelleborg 17-jul
Tomelilla 17-jul
Svalöv 17-jul
Klippan 17-jul
Perstorp 18-jul
Sjöbo 18-jul
Höör 18-jul
Hässleholm 18-jul
Östra Göinge 18-jul
Bjuv 18-jul
Hörby 18-jul
Malmö 18-jul
Lund 18-jul
Kristianstad 19-jul
Bromölla 19-jul
Osby 20-jul

Läs mer i den bifogade rapporten.

För mer information:

Christian Ekström, vd 070-971 66 66

Sofia Linder, chefekonom 070-425 37 41

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel.


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult