2023-01-31 06:56Pressmeddelande

Bortblåsta miljoner blev årets värsta slöseri

Årets värsta slöseri 2022 har korats. Den osmickrande utmärkelsen gick till Region Gävleborgs satsning på två vindkraftverk som har kostat skattebetalarna mer än 100 miljoner kronor.

Region Gävleborg köpte år 2012 två vindkraftverk. Under våren 2022 beslutade man att sälja kraftverken efter en process kantad av problem och motgångar. Satsningen var tänkt att ge regionen en årlig vinst på tre miljoner kronor men på sista raden kan konstateras att skattebetalarna har betala dyrt för de dysfunktionella vindkraftverken. Under åren har det kostat skattebetalarna minst 42 miljoner, utöver anskaffningsvärdet på 85 miljoner kronor. Nu har den dåliga affären krönts med titeln Årets värsta slöseri 2022.

Totalt har 18 000 röster kommit in och det var jämnt i toppen. Vindkraftverken i Gävleborg fick 5 022 röster följt av en kommunikationskampanj inom EU för 700 miljoner som fick 4 153 röster.

- Årets tävling visar att slöserier kommer i alla former och på alla nivåer. Det var jämnt mellan de två kandidaterna som fick flest röster varav det ena är ett regionalt slöseri medan det andra är ett slöseri på EU-nivå, säger Skattebetalarnas VD Christian Ekström.

Sedan år 2014 har tävlingen Årets värsta slöseri arrangerats av Slöseriombudsmannen, SlösO. Allmänheten har bjudits in att rösta bland ett antal nominerade slöserier för att kora det allra värsta. Bland de nominerade i årets upplaga av tävlingen kan nämnas Linnéuniversitetets projekt Trollsyn i hjärtemarkerna som fick 4,5 miljoner kronor av Vetenskapsrådet. Centralt i projektet var att skapa en relation till olika material genom att se på dem som troll skulle göra, vilket man kallade för trollsyn. Ett annat uppmärksammat slöseri var att Arbetsförmedlingen även i år betalade ut tiotals miljoner kronor för utbildningsplatser som stod tomma.

- Det är glädjande att se att vi har fått in så många som 18 000 röster. Det visar att frågan om vad skattebetalarnas pengar borde gå till och inte är något som engagerar många. Det borde vara en väckarklocka för politiker och andra som hanterar skattebetalarnas pengar, menar Skattebetalarnas VD Christian Ekström.

Samtliga bidrag finns listade på Skattebetalarnas hemsida www.skattebetalarna.se/avs

 

 

 

 

 


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation med fler än 40 000 medlemmar. Föreningen grundades 1921 och har sedan dess arbetat för låga och rättvisa skatter, rättssäkerhet för skattskyldiga och minska slöseri med skattepengar. Vi bildar opinion och folkbildar i skattefrågan. Vi lever som vi lär och tar bara emot frivilliga bidrag.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Per Lindgren
Kommunikationschef
Per Lindgren