Imorgon, den 10 augusti, infaller skattefridagen. Det är den dag då en normalinkomsttagare har arbetat ihop till årets skatter och kan börja tjäna pengar åt sig själv.
En svensk medelinkomsttagare betalar 60,3 procent av sin inkomst i skatt. Omräknat innebär det att 221 av årets 365 dagar går i skatt. Först den 222:a dagen 10 augusti går lönen till den egna privata konsumtionen.
Tre av fem kronor går i skatt för en normalinkomsttagare. Men eftersom många skatter är dolda är det få som vet hur lite de får behålla av sin inkomst. Genom skattefridagen vill vi uppmärksamma hur mycket man som vanlig löntagare betalar i skatt, säger Robert Gidehag, vd för Skattebetalarnas förening.
Delas skatteuttaget upp så åtgår årets första tre månader till arbetsgivaravgifterna. 1 april t o m 27 juni för kommunalskatten. Och 28 juni till den 9 augusti för att betala moms, punktskatter och statsskatt.
Vi vill att skatterna synliggörs. Som ett första steg bör arbetsgivaravgiften växlas mot lön. Arbetsgivaravgiften är inget annat än en extra skatt på arbete, säger Robert Gidehag, vd för Skattebetalarnas förening.
Även förra året inföll skattefridagen 10 augusti. 2003 och 2002 inföll dagen 8 respektive 7 augusti.
Bild av Robert Gidehag kan hämtas från
http://www.skattebetalarna.se/Main.aspx?ObjectID=4204 Faktabladet Skattefridagen 2005 kan hämtas via
http://www.skattebetalarna.se/Main.aspx?ObjectID=9845 För mer information kontakta:
Christian Ekström, presschef, Skattebetalarnas förening, 0709-71 66 66, christian.ekstrom@skattebetalarna.se
Skattebetalarnas förening är en ideell organisation, med över hundratusen medlemmar, som verkar för bättre valuta för skattepengarna och sänkt skattetryck. Mer information om Skattebetalarnas förening hittas enklast på vår hemsida
www.skattebetalarna.se.