2018-07-02 06:00Pressmeddelande

​100 miljoner skattekronor spenderas under Almedalsveckan

I år firar Almedalsveckan 50 år. Evenemanget har vuxit explosionsartat, från 52 evenemang 2001 till drygt 4 300 i år vilket är nytt rekord. Sedan 2010 har antalet evenemang som det offentliga arrangerar mer än tredubblats.

Mycket talar för att årets Almedalsvecka blir den dyraste hittills för skattebetalarna. Det finns ingen samlad statistik av hur mycket veckan kostar skattebetalarna och många offentliga aktörer är dåliga på att redovisa hur mycket deras närvaro i Almedalen faktiskt kostar. Men i en ny rapport kan Skattebetalarnas förening avslöja att notan för skattebetalarna lågt räknat landar över 100 miljoner kronor.

– Det är inte fel att det offentliga Sverige medverkar vid Almedalsveckan. Men när skattepengar används måste de kommuner, landsting och myndigheter som medverkar kunna visa vilken nytta satsningen gör för medborgarna. Många av de över 100 miljoner som Almedalen kostar skattebetalarna skulle rimligtvis göra större nytta i välfärdens kärna – eller varför inte i skattebetalarnas egna plånböcker – än i Visby, säger Skattebetalarnas vd Christian Ekström.

De senaste åren har utvecklingen varit explosionsartad och Almedalen har slagit nya rekord varje år. Från 52 officiella programpunkter 2001 till årets dryga 4 300 officiella evenemang, vilket innebär nytt rekord i år igen. Bara sedan 2010 har antalet evenemang som arrangeras av stat, kommun och landsting mer än tredubblats, från 154 till över 500 evenemang.

– År efter år visar allt för många offentliga aktörer en häpnadsväckande nonchalans när skattebetalarnas pengar spenderas. Alla som hanterar skattepengar måste vid varje givet tillfälle fråga sig var pengarna gör störst nytta, säger Christian Ekström.

I Skattebetalarnas granskning sticker några exempel på slöseri med skattepengar ut, däribland Burlövs kommun som med sina 18 000 invånare anordnar 14 seminarier, flest av alla landets kommuner. Bland annat ett med temat ”ät frukost som barnen” och ett om expertens roll i framtiden. I Dalarna har politikerna chartrat ett eget plan för att slippa ta båt eller reguljärflyg till Visby. Notan för skattebetalarna landar närmare 400 000 kronor. Migrationsverket anordnar 20 evenemang om migration, bland annat ett seminarium på temat ”varför har vi så svårt att prata om migration?”.

Årets Almedalsvecka äger rum 1-8 juli.

För mer information: Christian Ekström, vd 070-971 66 66, Sofia Linder, chefekonom 070-425 37 41, Johan Gustafsson, chef för Slöseriombudsmannen, 070-771 62 66

Se bifogad rapport: 100 miljoner skattekronor spenderas under Almedalsveckan.

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel.


Om Skattebetalarna

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden medlemsorganisation. Vi samlar alla som vill ha lägre skatter och ett minskat slöseri med skattemedel. Vi granskar makten, byråkratin och utreder hur stat, kommuner och landsting kan bli effektivare. Vi kämpar för ökad rättssäkerhet för skattskyldiga.


Kontaktpersoner

Christian Ekström
Vd
Christian Ekström
Malin Gustafsson
Marknadschef
Malin Gustafsson
Pia Kinhult
Ordförande i Skattebetalarna
Pia Kinhult